fbpx

Tarvitsetko ilmaista näkyvyyttä ja kävijöitä verkkosivuille?

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi

Varmistaa, että kävijät ovat kiinnostuneita sisällöstä ja valmiita ostamaan tarjottavia tuotteita ja palveluita

Hakukoneoptimointi tarkoittaa verkkosivujen sijoitusten parantamista Google Haussa tärkeiden avainsanojen osalta ilman että maksetaan näkyvyydestä tai linkkien klikkauksista verkkosivuille.

Juha Savilaakso

Toimitusjohtaja, Digiagentti Oy

Mitä sinun yrityksen potentiaaliset asiakkaat etsivät Googlesta? Mitä sinä Yrityksenä kerrot Googlelle omista tuotteista ja palveluista? Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on varmistaa, että verkkosivulle tulee sellaisia kävijöitä, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita verkkosivun sisällöstä ja jotka oikeasti ovat valmiita ostamaan verkkosivulla tarjottavia tuotteita ja palveluita. Hakukoneoptimointia varten pitää ensin tietää mitä avainsanoja ja hakulauseita asiakas käyttää etsiessään tietoa tuotteista ja palveluista. Asiakas voi olla aluksi vain etsimässä tietoa tai jo valmis ostamaan tuotteen tai palvelun. Googlen Hakukonsolin avulla nähdään millä hakusanoilla käyttäjät ovat etsineet tietoa ja miten hyvin sinun verkkosivut ovat silloin olleet mukana hakutuloksissa. Verkkosivujen sisällön tulee varmistaa se, että sivujen avulla on helppo myydä tuotteita tai palveluita potentiaalisille asiakkaille – eikä pelkästään tarjota ilmaista ”tietoa” kävijöille. Hakukonenäkyvyyttä voidaan parantaa muokkaamalla verkkosivuston sisältöä ja yritysblogia. Tekstin laatu ratkaisee hakukonenäkyvyydessä. Verkkosivun ulkopuolinen optimointi käsittää linkkien hankkimista toisilta verkkosivuilta. Hakukoneoptimoinnissa tehdään ensin hakusana-analyysi ja verkkosivuston tekninen optimointi. Tämän lisäksi tehdään verkkosivujen ja blogi-artikkelien sisäinen optimointi. Verkkosivujen ulkoisessa optimoinnissa keskitytään linkityksiin luotettavilta sivustoilta, maineen kehittämiseen sekä aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Miten Googlen Hakukone Toimii?

Googlen hakukonealgoritmi on matemaattinen kaava, mutta tarkkaa algoritmia ei koskaan paljasteta – vain tärkeät suuntaviivat julkaistaan. Hakukone toimii siten, että Googlen botti selaa internettiä ja se siirtyy verkkosivustolle linkin kautta. Botti analysoi metatiedot ja avainsanat. Nämä tiedot tallennetaan Googlen tietokantaan. Kun internetin käyttäjä tekee kyselyn, verkkosivustot näytetään hakutuloksissa sisältöosumien mukaan järjestyksessä. Hakukoneen tulossivulla voi näkyä seuraavia asioita: orgaaniset hakutulokset, kartat, uutiset, kuvat, videot, ostokset, mainokset ja paikat.

Mitä Google Arvostaa?

Google arvostaa verkkosivustoa, jossa kaikki Googlen indeksoimat (näkyvät) sivut ovat laadukkailla sisällöillä rakennettu ja hakukoneoptimoitu. Sivut, joilla kukaan ei koskaan käy heikentävät Googlen kokonaiskuvaa sivustosta. Helpoin tapa piilottaa vanha sivu hakukoneilta on poistaa se kokonaan. Google suosii mobiiliystävällisiä verkkosivuja hakutuloksissa. Verkkosivut tulee suunnitella mobiilikäyttäjiä varten ja huomoida latausnopeus mobiilissa. Google arvostaa hakukoneoptimoinnin osalta seuraavia asioita.

Verkkosivusto on luotettava

Verkkosivuston pitää olla luotettava loppukäyttäjän näkökulmasta. Verkkosivuston luotettavuutta lisäävät seuraavat asiat: SSL-salaus, yhteystiedot näkyvillä, Google My Business käytössä, sosiaalisen median tilit linkitetty verkkosivulle ja verkkosivustolla on linkkejä luotettavilta sivuilta.

Sisältö on relevanttia

Sisällön pitää olla relevanttia eli oikeasti siitä aiheesta millä halutaan näkyä Google Haussa. Sisältöä pitää olla monipuolisesti eli pääaihetta pitää pilkkoa osiin ja kirjoittaa laajemminkin (historia, miten tehdään nyt, yleisimmät kysymykset). Esimerkiksi ”Kosmetologi Espoo” tulee kirjoittaa kummastakin sanasta sisältöä. Osa verkkosivuston sisällöstä (blogi) kirjoitetaan nimenomaan Googlea varten, eikä välttämättä kävijöitä varten.

Verkkosivusto on suosittu

Kun verkkosivusto on kävijöiden suosima, niin se on myös Googlen mielestä hyvä. Verkkosivuille tulee liikennettä ja mitä korkeammalla verkkosivu näkyy Google Haussa sitä enemmän sivustolle alkaa tulla liikennettä. Likenne on pikku hiljaa kasvavaa. Verkkosivusto kerää mainintoja sosiaalisessa mediassa ja saa linkityksiä. Linkkimehu eli Linkjuice kasvaa kun saadaan linkkejä muilta sivuilta yrityksen sivustolle.

Hakukoneoptimoinnin Hyödyt

Hakukoneoptimoinnista on useita hyötyjä verkkosivujen omistajalle.

Korkeampi sijoitus hakutuloksissa

Hakukoneoptimoinnin avulla saavutetaan korkeampi sijoitus relevanttien avainsanojen orgaanisissa hakutuloksissa.

Oikeanlainen liikenne

Hakukoneoptimoinnin avulla saadaan lisää oikeanlaista liikennettä verkkosivuille.

Kustannustehokas tapa markkinoida

Hakukoneoptimointi on kustannustehokas tapa markkinoida yrityksen tuotteita ja palveluita niille potentiaalisille asiakkaille, jotka ovat jo kiinnostuneita ja etsivät kyseisiä asioita.

Bränditietoisuuden kasvattaminen

Hakukoneoptimointi auttaa bränditietoisuuden ja näkyvyyden lisäämisessä, kun yritys sijoittuu Googlen hakutuloksissa ensimmäiseksi.

Sijoitusten syrjäyttäminen vaikeaa

Hakukoneoptimoinnilla saavutettujen Google Hakutulosten hyvien sijoitusten syrjäyttäminen on vaikeampaa.

Vanha domain on arvokas

Hakukoneoptimoinnissa vanhojen domainien arvo kasvaa koko ajan eli mitä vanhempi domain yrityksellä on sitä helpompi sillä on näkyä Googlessa.

Hakukoneoptimoinnin Vaiheet

Hakukoneoptimoinnin tekemisessä on kolme selkeää vaihetta. Verkkosivujen sisällöt, jotka liittyvät haettavaan asiaan. Linkitykset muilta verkkosivuilta yrityksen verkkosivuille. Teknisillä asioilla nopeutetaan verkkosivuja, että ne olisivat parempia käyttää. Näitä kolmea vaihetta toistetaan niin kauan, että saadaan haluttuja tuloksia aikaiseksi. Näin hakukoneoptimointi laitetaan kuntoon.

Hakusanojen valinta

Googlen avainsanojen suunnittelija (Google Ads). Haetaan ensin yleisellä hakusanalla ja sen jälkeen kokeillaan muita sopivia hakusanoja. Tätä toistetaan monta kertaa ja otetaan sopivat hakusanat talteen. Katsotaan myös ”aiheeseen liittyvät haut”.

Sijoitusten seuranta

Serpfox.com työkalu – ilmainen 10 hakusanalle.

Laskeutumissivut kuntoon

Suunnitellaan ja rakennetaan jokaiselle tärkeälle palvelulle oma laskeutumissivu. 

Otsikot kuntoon

Tärkein hakusana perusmuodossa Title-kentän alkuun. Titlen pituus max 58 merkkiä (sisältää välilyönnit). Kirjoitetaan aito ja kiinnostava Title jokaiselle tärkeälle sivulle. Seomofo.com työkalu. 

Kirjoitetaan tekstiä tarpeeksi

Jokaiselle liiketoiminnan kannalta tärkeälle laskeutumissivulle tulee kirjoittaa vähintään 500 sanaa tekstiä eli noin A4 paperin verran. Googlen robotti lukee tekstistä jokaisen sanan, vaikka jokainen kävijä ei kaikkia sanoja lukisikaan. Hyödynnetään väliotsikoita ja kirjoitetaan kattavasti kyseisestä aiheesta. Jos tekstiä on alle 300 sanaa, niin verkkosivu on vajaa sisältöinen Googlen mielestä. Englannin kielisillä sivuilla tulisi olla yli 1000 sanaa, koska kilpailu kiinnostuneista lukijoista on kovempaa.

Sisäiset linkit kuntoon

Etusivulta tehdään sisäiset linkit tärkeimpiin palveluihin. Käytetään hakusana-analyysin suosituimpia hakusanoja. Etusivun sisäisellä linkillä kerrotaan Googlelle, että jokin toinen sisäinen sivu on parempi sivu kyseiseen tarkempaan aiheeseen.

Yhteydenottolomake näkyviin

Lisätään yhteydenottolomake jokaiselle tärkeälle alasivulle.

Google My Business käyttöön

Päästään karttatulosten kärkeen ja näkyy monella hakusanalla ensimmäisten joukossa. Laitetaan kaikki sopivat toimialat. Upotetaan kartta, jossa on yrityksen nimi ja linkki verkkosivuille (tehdään luotettavuuden takia).

Tekninen Hakukoneoptimointi

Teknisessä hakukoneoptimoinnissa huomioidaan seuraavia asioita.

Title

Google hakutuloksen otsikko eli title. 

Otsikot

Verkkosivun pääotsikko H1 ja leipätekstin väliotsikot H2, H3, H4, H5 ja H6.

Ensimmäiset 100 sanaa

Verkkosivun leipätekstin ensimmäiset 100 sanaa.

Sisäiset linkit

Verkkosivun sisäiset linkit toisille saman verkkosivuston verkkosivuille.

Ulkoiset linkit

Verkkosivun ulkoiset linkit muille laadukkaille ja uskottaville verkkosivustoille ja muiden verkkosivustojen ulkoiset linkit sinun verkkosivustolle.

URL

URL osoitteen rakenne ja siinä käytetyt merkit

Luettavuus

Verkkosivuston tekstin luettavuus

Videot

Verkkosivustolle upotetut videot

LSI

LSI eli Latent Semantic Indexing

Jakaminen

Sisällön jakaminen sosiaalisessa mediassa lukijoiden toimesta

Lisää Hakukoneoptimoinnista

Asiakas

 • Mitä asiakas oikeastaan etsii?
 • Onko avainsana oikeasti relevantti?
 • Jos käyttäjä etsii vain tietoa niin hakulauseet alkavat yleensä sanoilla Miten, Koska, Miksi
 • Jos asiakas on jo valmis ostamaan niin haku tehdään yleensä tuoteen nimellä tai tuotemerkillä
h

Avainsanat

 • Tärkeimmät avainsanat, jotka liittyvät liiketoimintaan, tuotteisiin ja palveluihin (10-30 kpl)
 • Avainsanojen hakumäärät ja kilpailu (enemmän hakuja – enemmän kilpailua)
 • Käyttäjän aikomus, kun hän käyttää kyseistä avainsanaa
 • Verkkosivujen suunnittelu ja toteutus niin, että jokaista aihetta ja tärkeää avainsanaa kohden on yksi (1) sivu
 • Sisältöjen suunnittelu ja kirjoitus valittuja avainsanoja varten
 • Mitä tarkempi avainsana eli pidempi hakulause, sitä parempi konversio
 • Tarkkoja hakulauseita käyttävät ovat jo lähempänä lopullista ostohetkeä

Google Haku

 • Kun teet Google Haun saat hakutuloksia kyseisellä avainsanalla
 • Katso myös tulos-sivun lopussa oleva lista ”Aiheeseen liittyvät haut” niin saat hyviä ideoita muista hakulauseista
 • site:yritys.fi

WordPress

 • SEO otsikon alkuun avainsana, joka liittyy sivun aiheeseen
 • Meta seloste, joka on houkutteleva, sisältää avainsanan ja toimintakehotteen
 • www.yritys.fi/avainsana
 • 1 kpl H1 otsikoita joka sivulle, jossa mukana tärkein avainsana
 • Kuva, joka liittyy aiheeseen, ALT attribuutti, tiedostokoko alle 200k
 • Tekstikappaleet lyhyet
 • H2 otsikossa ainakin kerran avainsana
 • Ensimmäisen 100 sanan joukossa tärkein avainsana
 • Ulkoiset linkit toisille luotettaville verkkosivuille, jotka kertovat aiheesta lisää
 • Sisäiset linkit ankkuritekstistä toiselle sivulle tai blogikirjoitukseen
 • Verkkosivun latausnopeus
 • Sisältöä 300 sanaa per sivu. Tarvittava sanamäärä riippuu kilpailusta hakukoneoptimoinnissa
k

Yoast SEO

 • Kohde avainsana – tärkein avainsana alkuun
 • SEO otsikko näkyy Googlen hakutuloksissa
 • Meta selostus houkuttelee käyttäjää klikkaamaan linkkiä
 • WordPress -> Asetukset -> Osoiterakenne -> Valitse ”Artikkelin Nimi” tai ”Mukautettu Rakenne”
 • Avainsana mukaan URL-osoitteeseen
U

Screaming Frog

 • Nopea tapa saada kokonaiskuva verkkosivustosta
 • Filter HTML
 • Protocol HTTPS (auttaa hakukonenäkyvyyttä)
 • Response Codes
 • URL (avainsanojen hyödyntäminen)
 • Page Titles (SEO otsikot uniikkeja jokaisella sivulla)
 • Meta Description (200-300 merkkiä, lauseita jotka houkuttelevat klikkaamaan)
 • Meta Keywords (voi poistaa jokaiselta sivulta)
 • Images (nimeäminen, koko, alt-teksti)

Sivukartta

 • XML sivukartta on tiedosto, jossa on kerrottu kaikki domainin yksittäiset sivut ja niiden URL osoitteet
 • Kerrotaan tärkeimmät verkkosivut Googlelle indeksointi varten
 • Vähemmän tärkeät sivut jätetään pois sivukartasta (login-sivu, rekisteriseloste)
 • Tiedosto siirretään Google Search Consoleen
 • www.yritys.fi/sitemap_index.xml

Kuvat

 • Kuvan-nimi-optimoitu
 • Kuva koon optimointi
 • Tiedosto koon minimointi (alle 200k)
 • Kuvan ALT-attribuutti

Katso Palveluiden Hinnat

LISÄARVOA DIGIMARKKINOINTIIN

Kiitos - Liittyminen Onnistui.

Pin It on Pinterest

Share This