Blogi

Woocommerce Yleistä

Digiagentti Oy

WooCommerce on avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alusta. Avoimen lähdekoodin alustan hyviä puolia ovat monipuoliset toiminnot, kuten markkinoinnin automaation työkalut, kieliversioiden hallinta ja ulkoistettujen palveluiden liittäminen lisäosien avulla. Nämä tekevät WooCommerce verkkokaupasta tehokkaamman myyntikoneen. Avoimen lähdekoodin alustat ovat suosittuja ja siksi niiden tietoturvaa koetellaan valmisalustoja enemmän. WordPress ja WooCommerce alustat ovat ison organisaation ylläpitämiä eli niiden tietoturva on aina ajan tasalla. WooCommerce verkkokauppa on mahdollista asentaa ilmaisena lisäosana WordPress julkaisujärjestelmään. Digiagentti tekee WordPress verkkosivuja sekä WooCommerce verkkokauppoja. WooCommerce verkkokaupan perustaminen on edullista ja siitä löytyy kaikki tärkeimmät verkkokaupan toiminnot.

WooCommerce taustaa

WooCommerce julkaistiin vuonna 2011 ja nykyään se mahdollistaa 28% kaikista maailman verkkokaupoista. WooCommerce on ilmainen ja helposti muokattavissa. WooCommerce lisäosat ovat ilmaisia tai maksullisia. WooCommercen ulkoasua voidaan myös muokata asiakkaan toiveiden mukaan. WooCommerce verkkokauppa on avoimen lähdekoodin alusta.  WooCommerce on myös käännetty suomeksi.

WooCommerce toiminnot

WooCommerceen voidaan lisätä tuotteiden markkinointia helpottavia toimintoja, joita voivat olla esimerkiksi:

 • Hakukoneoptimointi
 • Google Analytiikka
 • Konversiopikselit
 • Liittäminen sähköpostiohjelmaan (esimerkiksi MailChimp)
 • Kassajärjestelmän liittäminen
 • Varastojärjestelmän liittäminen eli varastonhallinta ominaisuus, jota voidaan muokata tai laajentaa lisäosien avulla. Perus toiminnolla hallitsee jo satojen tuotteiden valikoimaa
 • Markkinoinnin automaation työkalut
 • Alennuskoodit
 • Kampanjat
 • Tuotteiden seuranta
 • Tilaustenhallinta
 • One-click refund
 • Muunnelmatuotteet eli voidaan myydä eri kokoisia / värisiä tuotteita esimerkiksi vaatteita, ilman että tarvitsee tehdä omaa tuotesivua jokaiselle koolle tai värille

WooCommerce lisäosat

WooCommercea on mahdollista laajentaa erilaisten lisäosien avulla. WooCommercen lisäosat ovat ilmaisia tai maksullisia. WooCommercen lisäosat mahdollistavat esimerkiksi maksunvälityksen, toimitustavat ja työkalut uutiskirjeiden lähetykseen.

WooCommercen maksulliset lisäosat

WooCommerce mahdollistaa fyysisten tuotteiden, digitaalisten tuotteiden, palveluiden, kurssien ja lippujen myynnin. WooCommercen maksullisten lisäosien avulla voidaan luoda ja myydä kuukausiveloitteisia tuotteita tai verkkokursseja. WordPress ja WooCommerce yhdessä mahdollistavat sisältö- ja kampanjasivujen laatimisen verkkokauppaa varten. Tässä muutamia esimerkkejä maksullisista lisäosista / toiminnallisuuksista:

 • WooCommerce Bookings = 249 $
 • Woo Subscriptions = 199 $
 • WooCommerce Memberships = 149 $
 • WooCommerce Paid Courses = 129 $
 • AutomateWoo = 99 $

WooCommerce hyödyt

 • Automattic kehittäjät vastaavat päivityksistä jatkossakin
 • Laajennusten avulla voidaan ottaa käyttöön monimutkaisempia verkkokauppa ominaisuuksia
 • WooCommercen avulla voit myydä digitaalisia tuotteita, tilauksia ja ajanvarauksia
 • Maksut tapahtuvat sisäänrakennettujen ominaisuuksien avulla suurimpien maksuporttien kohdalla ja muihin maksuportteihin on saatavilla yhteensopivuus laajennuksia

Mukana paketissa tulee myös varastonseuranta, toimitustapojen hinnoittelu, tuki useille verokannoille, alennuskoodit sekä muutamia maksutapoja kuten PayPal sekä nykyään myös Suomessa toimivat Stripe korttimaksut. Suosittelen kuitenkin käyttämään kotimaisia maksutapoja, kuten PayTrailia tai Checkout.fi:ä, jotka mahdollistavat kotimaiset verkkopankkimaksut verkkokaupassa.

Muutamia puutteitakin on. Vaikka järjestelmä tukeekin useiden verokantojen käyttöä kaupassa, on niiden raportointi ilman lisäosia hyvin vaillinaista. Mikäli verkkokauppa myy vain yhdellä verokannalla, riittävät järjestelmän omat / maksunvälittäjän raportit. Useita verokantoja käytettäessä tarvitaan erillinen lisäosa veroerittelyitä varten.

Toinen selkeä puute on pakkauslistan tulostus. Ilman tarkoitukseen laadittua lisäosaa, ei WooCommercesta pysty tulostamaan pakkauslistaa tilaukselle. Tähän löytyy kuitenkin onneksi useita ilmaisia lisäosia.

Alkuperäinen WooCommerce teki uraauurtavaa työtä tuotetietojen lisäämisen helpottamiseksi. Helppokäyttöisen tekstieditorin avulla voit muokata tuotetiedot haluamasi näköisiksi sekä lisätä tuotteelle kuvia muutamalla hiiren klikkauksella.

Lisäksi voit myös lisätä tuotteille haluamiasi ominaisuuksia, kuten koko tai väri, ja luoda ominaisuuksien pohjalta erilaisia tuotevariaatioita, joita asiakkaat voivat tilata.

WooCommerce sisältää myös up-sell / cross-sell -ominaisuuden, sen avulla voit määrittää tuotesivulle ko. tuotteen kanssa yhteensopivia tuotteita ja näin nostaa verkkokauppasi keskiostosta.

WooCommerce verkkokauppaa ylläpidettäessä sinun on, joko itse pidettävä huoli päivitysten asentamisesta, tai ostettava se palveluna. Erilaisissa kuukausiveloitteisissa verkkokaupparatkaisuissa, huolehtii niiden palveluntarjoaja suoraan myös ohjelmiston päivityksistä ja tietoturvasta.

WordPress ja WooCommerce päivitysten asentaminen ei ole sinänsä vaikeaa, mutta välillä uusien päivitysten kanssa voi tulla odottamattomia ongelmia. Ne ovat kuitenkin onneksi harvinaisia.

Jos perinteiset verkkokauppa-alustat ovatkin jossain määrin vaivattomampia, on niiden miinus tietynlaisessa kankeudessa. Tällä tarkoitan sitä, että kun digitaalisessa markkinoinnissa tulee uusia työkaluja käytettäväksi, ovat ne lähes heti käytettävissä WooCommerce -kaupoissa.

WooCommercea tässä helpottaa myös se, että monet verkkokaupan markkinointityökaluja myyvät yritykset, mukaan lukien Facebook, tarjoavat ilmaiseksi itse tekemänsä WooCommerce lisäosan palveluidensa käyttöön.

Kuukausiveloitteiset verkkokauppa-alustat hinnoittelevat palvelunsa usein mm. verkkokaupan liikenteen, ominaisuuksien ja/tai tuotemäärän mukaan. Tämä saattaa joissain tilanteissa hidastaa liiketoiminnan kehittämistä, jos kulut nousevat huomattavasti muutaman tuotteen tai uuden ominaisuuden takia. WooCommercessa ei tällaisia rajoitteita ole, vaan esimerkiksi tuotteita voit lisätä loputtomasti, kunhan ostamassasi webhotellissa riittää niille tilaa.

Vaikka WooCommerce onkin ilmainen verkkokauppa-alusta, koituu siitäkin aina kiinteitä kuluja vähintään webhotellin muodossa. Hyvän webhotellin vuosihinta alkaa usein noin sadasta eurosta ylöspäin. Ideaalitilanteessa verkkokaupalla olisi käytössään WordPress-julkaisujärjestelmälle optimoitu palvelin, jonka hinta lähtee muutamista kymmenistä euroista kuukaudessa ylöspäin.

WooCommerce vaatii siis pientä viitseliäisyyttä ja uuden opettelua, mutta pitkässä juoksussa sen avulla saat helpommin kasvatettavan verkkokaupan, kuin kk-maksullisilla alustoilla.
WooCommerce verkkokaupan voi itse tehtynä pystyttää hyvinkin pienillä kustannuksilla ja alhaisilla kiinteillä kuluilla. Ulkopuolisen avun käyttäminen nostaa tietenkin aloituskustannuksia jonkin verran, mutta kiinteät kustannukset pysyvät kuitenkin silti alhaisina.
WooCommercen etu on ehdottomasti sen muokattavuus. Muokattavuuden ja laajennettavuuden tärkeys tulee mukaan erityisesti siinä vaiheessa, kun kauppa ollaan saatu pystytettyä ja kauppaa aletaan optimoimaan ja kehittämään.

Digimarkkinointi Blogi